Starostlivosť o bábätko v byte

Čakáte nový prírastok do vašej rodiny a neviete, čo všetko vás čaká? Ako sa treba starať o maličké bábätko alebo novorodeniatko? Príchod nového človiečika do vašej rodiny prinesie veľa nových zmien. Na príchod bábätka sa nesmierne tešíte, no len sa obávate, či starostlivosť zvládnete? Postaranie sa o bábätko môže vyzerať veľmi náročne, no v skutočnosti to nie je nič hrozné, čo by žiadna mamička nezvládla. Keď vás s novorodeniatkom prepustia z pôrodnice, musíte sa pripraviť na množstvo dní a nocí, počas ktorých sa nevyspíte. Neustále ho musíte kojiť aj každé dve hodiny, alebo ako si bábätko vypýta.

 

Novorodenec

 

Materské mliečko je pre bábätko veľmi prospešné a je to to najlepšie, čo môžete vášmu drobčekovi dopriať. Malé bábätká veľmi často spinkajú. Je ťažké si vychutnať chvíle, keď sú hore. Keď nespinkajú, je veľmi dôležité im meniť plienky. Zo začiatku musíte pozorovať, či stolicu máva pravidelne. Ak by bol problém, hneď navštívte detského obvodného lekára. Dôležitosťou pri novorodeniatkach je prelepovanie pupčeka. To vám nikto nepovie, že bábätku musíte prelepovať leukoplastom pupček. Pupček sa môže vyduť a vaše bábätko môže postihnúť pupočný pruh. Ak sa raz vyduje pupček, môžu sa doňho dostať črievka, čo musíte okamžite riešiť s nemocnicou a sanitkou. Radšej sa tomuto stavu vyhnite a pripravte sa naň. Pupček je nutné sledovať. Pupočný pruh sa môže operovať, až keď dieťatko má približne tri roky.

 

Bábätko

 

Skôr ani moc nie. Zo začiatku vaše bábätko prijíma len materské mliečko, no neskôr prechádza na umelé mliečko. Umelé mliečko je nutné zarábať podľa pokynov na krabičke. Vhodná je aj ohrievačka detských fliaš. Ak niekde cestujete, určite si nezabudnite pre dieťatko zbaliť aj ohrievačku fliaš. Je to veľmi nápomocný pomocník, ktorý sa vám zíde. Do ohrievačky musíte nalievať priebežne iba destilovanú vodu. Mliečko zohreje na požadovanú teplotu a vy nemusíte skúšať, či je mliečko dostatočne teplé alebo studené. Niektoré detičky majú radi studenšie mliečko, no iné zase studené nevypijú. Každé dieťatko je iné, no ku každému je nutné pravidelne vstávať počas celej noci. Budete sa cítiť nevyspatá, no stačí, aby ste prečkali jeden rok a bude to omnoho lepšie.